Jadłospis

Jadłospis

Jadłospis Przedszkole Bajkowy Las  22.03-26.03.2021

 

Dzień tygodnia Posiłki Produkt/Danie Ilość w gramach/ ml Kcal Alergeny *
Poniedziałek Śniadanie Kakao naturalne na mleku 250 ml 92 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pieczywo pszenno-żytnie 50 110 1 –gluten B/g
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Ser Jagna 30 48 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pomidor

ze szczypiorkiem

3

1

1

1

   
Herbata 250 ml 5    
Obiad Krem z białych warzyw (seler, por, pietruszka, kalafior, ziemniaki)

 

z grzankami (mąka, jaja)

250 ml 125 7- p. mleczne

9 – seler

 

1-gluten

3 – jaja

b/prod. mlecznych

b/ selera

 

B/glutenu

b/jaj

Sos warzywno-pomidorowy z mięsem (pomidor, seler, por, pietruszka, marchew, mięso z łopatki wieprzowej mielone) 80 65 9- seler b/selera
Makaron spaghetti 60 210 1-gluten

3 – jaja

B/glutenu

b/jaj

Ogórek kiszony 50 5    
Kompot z wielu owoców 250 ml 50    
Podwieczorek Kisiel do picia  200 106    
Jabłko 30 25    
         
Wtorek Śniadanie Płatki owsiane na mleku 250 ml 226 1 –gluten

7- p. mleczne

b/g

b/prod. mlecznych

Chleb wielozbożowy 60 132 1 –gluten B/g
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pasta mięsna ( własny wyrób) 20 22 3 – jaja  
Ogórek kiszony 4 2    
Dżem 100% owoc 10 14    
Herbata rooibos 250 ml 6    
Obiad Zupa porowa (masło, por, pietruszka, marchew, ziemniaki, seler) 250 ml 122 7- p. mleczne

9 – seler

b/prod. mlecznych

b/ seler

Kotlet mielony pieczony (łopatka wieprzowa, mielona, jaja, mąka) 90 194 1-gluten

3 – jaja

B/glutenu

b/jaj

Ziemniaki 120 159 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Fasolka zielona 60 27    
Woda 250 ml    
Podwieczorek Jogurt pitny z truskawkami 250 ml 142 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
         
 

 

 

Środa

Śniadanie Kakao naturalne na mleku 250 ml 92 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Kanapka z pieczywa pszenno-żytniego 50 110 1 –gluten b/g
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pasta z tuńczyka i twarogu 20 56 4-ryby

7- p. mleczne

 

b/prod. mlecznych

Rukola 3 1    
Ser brie 10 135 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Herbata 250 ml 5    
Obiad Krem pomidorowy z ryżem (ryż, pomidor, seler, por, pietruszka, marchew, ziemniaki, masło) 250 ml 117 7- p. mleczne

9 – seler

b/prod. mlecznych

b/ seler

Naleśniki (mąka, mleko, jajko)

 

– z serkiem twarogowym

– z dżemem 100% owoc

160

 

20

20

340

 

46

28

1-gluten

3 – jaja

 

7- p. mleczne

B/glutenu

b/jaj

 

b/prod. mlecznych

Jabłko 30 25    
Kompot  wiśni 250 ml 124    
Podwieczorek Banan 60 54    
         

 

 

Czwartek Śniadanie Płatki kukurydziane na mleku 250 ml 232 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Chleb razowy 60 132 1 –gluten B/g
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Serek twarogowy

ze szczypiorkiem

20

2

22

1

7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pasta z jajka 20 76 3 – jaja  
Herbata rooibos 250 ml 6    
Obiad Zupa ogórkowa ( ogórek kiszony, seler, por, pietruszka, marchew, ziemniaki, koper) 250 ml 101 9 – seler b/ seler
Karkówka wieprzowa w sosie, krojona (karkówka wieprzowa, mąka, woda) 90 203    
Duet kasz (kasza gryczana, jęczmienna) 90 223 1-gluten

3 – jaja

B/glutenu

b/jaj

Buraczki tarte 60 28    
Woda 250 ml    
Podwieczorek Ciasteczka petit berry 17 74    
Maślanka naturalna z brzoskwiniami 250 ml 147 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
         
Piątek Śniadanie Kakao naturalne na mleku 250 ml 92 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Buła wielozbożowa 60 132 1 –gluten B/g
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Szczypiorek 2 1    
Ser Brie 20 34 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pomidor 3 1    
Herbata 250 ml 5    
Obiad Krem z zielonego groszku (groszek zielony, marchew, seler, por, pietruszka, ziemniaki) 250 ml 147 7- p. mleczne

9 – seler

b/prod. mlecznych

b/ seler

Kopytka ziemniaczane (ziemniaki, jaja, mąka)

 

z wędzonką

120

 

10

176

 

65

1-gluten

3 – jaja

 

B/glutenu

b/jaj

Surówka z kiszonej kapusty 60 37    
Kompot z wielu owoców 250 ml 50    
Podwieczorek Jabłko 30 25    
Chrupki kukurydziane 11 42    
         

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

  1. GLUTEN – zboża 2. SKORUPIAKI 3. JAJA 4. RYBY 5. ORZESZKI ZIEMNE 6. SOJA 7. Produkty mleczne i zawierające mleko z laktozą 8. ORZECHY 9. SELER 10. GORCZYCA 11. NASIONA SEZAMU 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10 mg/kg 13. ŁUBIN 14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.