Jadłospis

Jadłospis

 

 

Jadłospis Przedszkole Bajkowy Las

28.06-02.07.2021

 

 

 

Dzień tygodnia Posiłki Produkt/Danie Ilość w gramach/ ml Kcal Alergeny *
Poniedziałek Śniadanie Kakao naturalne na mleku 250 ml 92 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pieczywo pszenno-żytnie 50 110 1-gluten B/glutenu
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pasta jajeczna

ze szczypiorkiem

20

2

84

1

3-jaja b/jaj
Dżem 100% owoc 20 22    
Herbata roiboos 250 ml 6    
Obiad Zupa z Fasolki szparagowej (seler, por, pietruszka, marchew, ziemniaki, fasolka szparagowa) 250 ml 120 9 – seler b/selera
Risotto warzywne z kurczakiem (pierś z kurczaka, ryż, marchew, brokuł, kalafior, cebula, masło) 120 213 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Woda 250 ml    
Podwieczorek Budyń o smaku czekoladowym 150 105 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Jabłko 30 25    
         
Wtorek Śniadanie Kanapka z pieczywa pszenno-żytniego 50 110 1-gluten B/glutenu
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Ser Jagna 20 34 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Konfitura z malin 100% owoc 20 26    
Ogórek kiszony 3 1    
Kaszka manna na mleku 250 ml 112 1-gluten

7- p. mleczne

B/glutenu

b/prod. mlecznych

Herbata rooibos 250 ml 6    
Obiad Krem z selera, warzyw z grzankami (seler, por, kalafior, pietruszka, ziemniaki, mąka, jaja, masło) 250 ml 137 1-gluten

3 – jaja

7- p. mleczne

B/glutenu

b/jaj

b/prod. mlecznych

Kotlecik wieprzowy w płatkach kukurydzianych pieczony (mięso z łopatki wieprzowej, jaja, mąka) 90 194 1-gluten

3 – jaja

 

B/glutenu

b/jaj

Ziemniaki 120 158 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Brukselka 60 27    
Kompot z wielu owoców 250 50    
Podwieczorek Jabłko 30 25    
Petit berry 17 74 1-gluten

3 – jaja

B/glutenu

b/jaj

         
 

 

 

Środa

Śniadanie Kakao naturalne na mleku 250 ml 92 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pieczywo razowe 60 132 1 –gluten b/g
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Plaster pieczonego schabu (własny wyrób) 20 24    
Pomidor 3 1    
Szczypiorek 1 1    
Herbata 250 ml 5    
Obiad Krem z zielonej cebulki (cebula, seler, por, marchew, pietruszka, ziemniaki, masło) 250 ml 75 7- p. mleczne

9 – seler

B/glutenu

b/jaj

Placuszki dyniowe (dynia, ziemniaki, masło, jaja) z:

– jogurtem naturalnym

– cukrem trzcinowym

200

 

30

10

184

 

18

49

1-gluten

3 – jaja

 

7- p. mleczne

B/glutenu

b/jaj

 

b/prod. mlecznych

Jabłko do przygryzki 30 25    
Sok karotka do picia 250 ml 109    
Podwieczorek Chałka

z serkiem homogenizowanym

30

20

100

46

1-gluten

3 – jaja

7- p. mleczne

B/glutenu

b/jaj

b/prod. mlecznych

         

 

 

 

 

 

Czwartek Śniadanie Owsianka na mleku 250 ml 177 1-gluten

7- p. mleczne

B/glutenu

b/prod. mlecznych

 
Pasta z miruny, jajka i szczypiorku 20 84 3-jaja

4-ryby

b/jaj  
Rzodkiewka 2 1      
Pieczywo wieloziarnisre 60 132 1 –gluten b/g  
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych  
Herbata owocowa 250 ml 6      
Obiad Rosolnik z ryżem i natką pietruszki (kurczak, marchew, seler, por, pietruszka, ryż, natka pietruszki) 250 ml 122 9 – seler b/ seler  
Klops z piersi kurczaka pieczony (filet z kurczaka, mąka, jaja) 75 123 1-gluten

3 – jaja

B/glutenu

b/jaj

 
Ziemniaki puree 120 158 7- p. mleczne b/prod. mlecznych  
Surówka z marchwi i ananasa 70 50      
Woda 250 ml      
Podwieczorek Maślanka naturalna z malinami 250 ml 142 7- p. mleczne b/prod. mlecznych  
           
Piątek Śniadanie Kakao naturalne na mleku 250 ml 92 7- p. mleczne b/prod. mlecznych  
Bułka wielozbożowa 60 132 1-gluten B/glutenu  
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych  
Szczypiorek 2 1      
Serek Brie 20 34 7- p. mleczne b/prod. mlecznych  
Pomidor 3 1      
Herbata 250 ml 5      
Obiad Krem z zielonego groszku (groszek zielony, marchew, seler, masło, por, pietruszka, ziemniaki) 250 ml 147 7- p. mleczne

9 – seler

B/glutenu

b/jaj

 
Kopytka ziemniaczane (ziemniaki, jaja, mąka)

z wędzonką

120

10

176

65

1-gluten

3 – jaja

 

B/glutenu

b/jaj

 

 
Surówka z kiszonej kapusty 60 37      
Kompot z wielu owoców 250 ml 50      
Podwieczorek Banan 60 54      
           

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

  1. GLUTEN – zboża 2. SKORUPIAKI 3. JAJA 4. RYBY 5. ORZESZKI ZIEMNE 6. SOJA 7. Produkty mleczne i zawierające mleko z laktozą 8. ORZECHY 9. SELER 10. GORCZYCA 11. NASIONA SEZAMU 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10 mg/kg 13. ŁUBIN 14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

 

Drodzy Rodzice specjalnie dla Was wprowadzamy zmiany by polepszyć jakość naszych usług. Rubryka z gwiazdką (*) mieści proponowane rozwiązanie dla dzieci z alergiami.

DRODZY RODZICE TERAZ OPRÓCZ NATURALNYCH KOMPOTÓW MAMAY DLA WASZYCH POCIECH NATURALNE SOKI RUBI JUICE PURE 100%