Jadłospis

Jadłospis

 

Jadłospis Przedszkole 09.11-13.11.2020

 

Dzień tygodnia Posiłki Produkt/Danie Ilość w gramach/ ml Kcal Alergeny *
Poniedziałek Śniadanie Kakao naturalne na mleku 250 ml 92 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pieczywo pszenno-żytnie 50 110 1-gluten B/glutenu
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pasta mięsna (własny wyrób) 20 22 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Dżem 100% owoc 10 14    
Ogórek kiszony 3 2    
Herbata owocowa 250 ml 6    
Obiad Krem z wielu warzyw (fasolka zielona, groszek, por, pietruszka, seler, marchew, masło, ziemniaki) 250 ml 125 7- p. mleczne

9 – seler

b/prod. mlecznych

b/ seler

 

Jajko gotowane

w sosie koperkowym (śmietana, mąka, koper)

50

40

76

17

3- jaja

 

7 – p.mleczne

Zamiast jaja – mięso

 

b/prod. mlecznych

Bukiet jarzyn na parze 45 27    
Ziemniaki 120 158    
Kompot z wiśni 250 124    
Podwieczorek Ciastko petitberry 17 74 1 –gluten

3-jaja

B/g

b/jaj

Jabłko 30 25    
         
Wtorek Śniadanie Płatki kukurydziane na mleku 250 ml 226 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Tost

z masłem

45

8

137

60

1-gluten

7- p. mleczne

B/glutenu

b/prod. mlecznych

Ser Milandia 15 37 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Rukola 2 1    
Rzodkiewka 3 1    
Herbata roiboos 250 ml 6    
Obiad Rosolnik z jarzynami (seler, por, pietruszka, marchew, kurczak, natka pietruszki) 250 ml 112 9 – seler

 

b/ seler

 

Risotto warzywne z kurczakiem, cebulą, marchewką, brokułami i kalafiorem 120 213    
Woda 250 ml    
Podwieczorek Budyń o smaku czekoladowym 100 ml 105 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Jabłko 30 25    
         
 

 

Środa

Śniadanie          
Obiad          
Podwieczorek Nieczynne        

 

Czwartek Śniadanie Zupa mleczna z kaszką manną 250 ml 112 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Pieczywo graham 60 132 1 –gluten b/g
Masło 8 60 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Ser twarożek

ze szczypiorkiem

20

2

22

1

7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Dżem 100 %owoc 20 28    
Herbata rooibos 250 ml 6    
Obiad Zupa ogórkowa (seler, por, pietruszka, ogórek kiszony, ziemniaki, koper) 250 ml 106 9 – seler

 

b/ seler

 

Gulasz z łopatki wieprzowej (mąka, ziemniaki, mięso drobno krojone z łopatki ) 90 202    
Pyzy 90 228 1 –gluten

3-jaja

B/g

b/jaj

Buraczki tarte 70 29    
Woda 250 ml    
Podwieczorek Shake malinowy 250 ml 143 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Chrupki kukurydziane 11 42    
         
 

 

Piątek

Śniadanie Bułka mleczna 50 122 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Masło 8 60 1 –gluten b/g
Kakao naturalne na mleku 250 ml 92 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Serek Almette śmietankowy 20 28 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Konfitura z malin 100 % owoc 20 68    
Pomidor 3 1    
Szczypiorek 2 1    
Herbata owocowa 250 ml 6    
Obiad Krupnik z kaszą jaglaną na schabie (seler, por, pietruszka, marchewka, ziemniaki, schab wieprzowy, kasza jaglana) 250 ml 107 9 – seler b/ selera
Pierogi leniwe (ser twaróg, jaja, mąka, ziemniaki) z:

– masłem

– brązowym cukrem

120

 

6

10

192

 

45

40

1-gluten

3 – jaja

7- p. mleczne

7- p. mleczne

B/glutenu

b/jaj

b/prod. mlecznych

b/prod. mlecznych

Jabłko do przygryzki 30 25 7- p. mleczne b/prod. mlecznych
Kompot z wielu owoców 250 ml 50    
Podwieczorek Biszkopty 18 54 1 –gluten

3-jaja

B/g

b/jaj

Banan 30 27    
         

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI

  1. GLUTEN – zboża 2. SKORUPIAKI 3. JAJA 4. RYBY 5. ORZESZKI ZIEMNE 6. SOJA 7. Produkty mleczne i zawierające mleko z laktozą 8. ORZECHY 9. SELER 10. GORCZYCA 11. NASIONA SEZAMU 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10 mg/kg 13. ŁUBIN 14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

 

Drodzy Rodzice specjalnie dla Was wprowadzamy zmiany by polepszyć jakość naszych usług. Rubryka z gwiazdką (*) mieści proponowane rozwiązanie dla dzieci z alergiami.